Haber Detayı
30 Nisan 2021 - Cuma 23:10 Bu haber 14979 kez okundu
 
GÖLYAKA BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI HASAN ÖRENAY’DAN ARICILARA UYARI!
Düzce’nin Gölyaka İlçesinde faaliyet gösteren ‘Efteni Bal’ işletme sahibi ve Gölyaka Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Örenay yanlış ilaçlamalarla ilgili olarak Gölyaka81’e önemli açıklamalar yaptı.
Yaşam Haberi


Gölyaka Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Örenay Gölyaka81’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

 

“Arıcılık faaliyeti yanlış kullanılan zirai ilaçlar yüzünden zarar görüyor. Arılar için zehirli olan bu ilaçlar yüzlerce kovan arının bir anda telef olmasına yol açabiliyor. Çiftçilerimizi zirai mücadelede doğru ilaçları bilinçli bir şekilde kullanmaları gerekiyor.


ARILAR VAR İSE HAYAT VAR

 

Ekonomik yönden önemli 200 civarında bitki türünün devamı için arılarla tozlaşmaya ihtiyaç vardır. Özellikle tarımsal üretimde aktif rol oynayan ülkeler balarılarını modern tarımın önemli bir unsuru olarak kabul etmektedirler. Balarılarının insanlar tarafından kolayca kontrol edilebilmeleri ve değişik iklim şartlarında yaşayabilmeleri, balarılarını bitkisel üretimin ve tarımın en önemli unsurlarından biri yapmıştır. Bilimsel araştırmalar, kendine döllenen bitki türlerinde bile balarıları ile tozlaşma sayesinde ürünün miktarı ve kalitesinde artış sağlandığını ortaya koymuştur. Bazı bitki türlerinde verimin %100 balarıları ve diğer böceklere bağlı olması, bitkisel üretimde polinasyonun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Balarıları, bitkisel üretimde çiçekli bitkilerin meyve ve tohum oluşturması için önemli rol oynamaktadır. Zira polinasyonla doğanın sürekliliği sağlanırken, bitkisel üretimde ürünün nitelik ve niceliği artmakta, daha erken ve üniform ürün elde edilmekte, meyvenin şekli düzgün oluşmakta, depolama ömrü artmakta, çimlenme kabiliyeti yüksek ve kaliteli melez tohum elde edilmektedir. Balarıları, diğer tozlayıcıların yokluğunda veya çok az olduğunda doğal bitkilerin tozlaşmasına yardım ederek, toprak erozyonun azalmasını ve aynı zamanda nesli tükenmekte olan bitki türlerinin korunmasını sağlamaktadır. Bu sayede doğal yaşamdaki biyolojik denge korunmaktadır. Bu derleme makalede, bal arılarının tozlaşmadaki öneminin yanı sıra verim açısından bitkisel üretime olan katkıları yerli ve yabancı literatür bilgileri ışığında sunulmuş ve arılarla tozlaşma sonucu oluşan birtakım kazanımlar üzerinde durulmuştur.”

Kaynak: Editör: Samet KALYONCU
 
Etiketler: GÖLYAKA, BAL, ÜRETİCİLERİ, BİRLİĞİ, BAŞKANI, HASAN, ÖRENAY’DAN, ARICILARA, UYARI!,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Haber Yazılımı