Haber Detayı
25 Kasım 2020 - Çarşamba 06:22 Bu haber 16173 kez okundu
 
Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak, kurallara uymayanlara 776 lira ceza verilecek.
Gündem Haberi


Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2021'e kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 776 lira ceza kesilecek.

Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2021 itibarıyla güncellenecek.

Kış lastiği ticari araçlarda zorunlu
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.

Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

"Trafik kazalarının sebebi mevsime uygun olmayan lastiklerdir”

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, trafiğin güvenli seyredebilmesi ve trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için lastik değişiminin büyük önem taşıdığını söyledi.

Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastiğin geldiğini belirten Erkoç, kullanılan lastiklerin mevsime uygun olması gerektiğine dikkat çekti.

Erkoç, "Hava sıcaklıkları 7 dereceye ve altına indiğinde, artık kışlık lastikleri takmanın zamanı gelmiştir. Kışın meydana gelen trafik kazalarının sebebi çoğunlukla mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılmasıdır. Çünkü yaz lastikleri soğuk havalarda, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma kaybına, frenlemelerde kaymaya, savrulmaya ve hakimiyet kaybına yol açar" dedi.

"Lastik alırken tarihlerine bakılmalı"

Sürücüleri, 1 Aralık'tan önce lastik değişimlerini yapmaları yönünde uyaran Erkoç, kış lastiği takılması kadar bilinçli lastik alımının da büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Erkoç, vatandaşların mutlaka lastik ömrüne dikkat etmesi gerektiğine işaret ederek, lastik alırken mutlaka tarihine bakılması gerektiğini vurguladı.

Lastiklerin kullanılmamış olsa bile belli bir raf ömrü olduğunu söyleyen Erkoç, bekletilmiş lastiklerin özelliğini kaybettiğini ve balansının tutmayacağını ifade ederek, lastik değişiminin yanı sıra araç bakımının da büyük önem taşıdığını kaydetti. Kaynak: TRT Haber 

Kaynak: Editör: Samet KALYONCU
 
Etiketler: Zorunlu, kış, lastiği, uygulaması, 1, Aralık’ta, başlıyor,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Haber Yazılımı